Thursday, December 31, 2009
Wednesday, December 16, 2009
En MiS figur
Tja, hva er det? Jo, dette er skogbrukets viktigste virkemiddel for å ta vare på artene i naturen. MiS = Miljøregistrering i skog. I dette tilfellet et lite frimerke av gammel skog, knappe 2 dekar, i Malvik kommune. Slike små lommer med gammelskog er viktig for at jeg og en del andre skapninger trives i skogen. Jeg får en "skattejaktfølelse" når jeg trår inn i slike lommer; kanskje finner jeg noen spennende arter? Og, det var da noen i denne MiS figuren: gubbeskjegg (rødlistet), gammelgranlav, vanlig blodlav, rødrandkjuke gjorde fototuren ekstra interessant. Såpass interessant at jeg allerede gleder meg til å komme tilbake engang i 2010, når det er vår, for å leite etter flere artige arter!
Vanlig blodlav
Rødrandkjuke
Friday, December 4, 2009
Saturday, November 28, 2009
Mørk november
Småregn og mørke novemberdager er vel ikke ideelt for foto av ender i flukt, men når fototrangen siger på må man ta det som det er. Dessuten er jo lunsjpausene i Staten korte. Fem minutters gange til elva, ti minutter med fotografering, og fem minutters gange tilbake. 1/80 sek og 800 ISO. Et deilig avbrekk i kontortilværelsen.....




Thursday, November 5, 2009
Trekryper i Midtbyen

Trekryperen er en artig fugl. Den kryper oppover trestammen og kan være vanskelig å oppdage mot stammen. Lokkelyden er imidlertid karakteristisk og røper at den er i nærheten. Heromdagen gikk jeg gjennom Domkirkeparken i Trondheim når jeg hørte lokkelyd fra trekryperen. Her, midt i byen? Jeg stusset litt, den er jo en skikkelig skogsart, så dette måtte jeg sjekke opp. Og, sannelig var det den. To stykker leitet etter mat på trestammene i parken. Kjekt med sånt fint besøk i byen.

Sunday, November 1, 2009
Skaumsjøen
Friday, October 16, 2009
Høst i byen
Sunday, October 11, 2009
Kaffe må vi ha
Wednesday, September 30, 2009
Nevra

Omringet av hogstflater ligger det der, Nevra naturreservat i Stjørdal kommune. Den tilnærma urørte skogen skaper en egen stemning. Det er masse liv selv om det er død overalt. Og, det døde fasinerer mange. I Norge lever det antagelig ca 6000 arter på eller i død ved. Dette lille frimerket av gammelskog blir dermed svært viktig for artsmangfoldet. Og, for fotografene er Nevra både givende og krevende. Det byr på mange motiver, men å skape "harmoniske" bilder i en skog full av rotvelt er ikke alltid så enkelt......

Sunday, September 20, 2009
Saturday, September 5, 2009
Mår

Skogens skygge, som jeg knapt har sett to tre hastige ganger, var plutselig mulig å fotografere. I et par uker fulgte jeg med på bloggen til Terje Sylte http://terjesylte.blogspot.com/, før fristelsen ble for stor. Heldigvis. Bestilte plass i skjulet og hadde en flott dag hvor jeg så og fotograferte mår i et par timer. Veldig artig. Stedet anbefales til alle som liker mår!
Friday, August 28, 2009
Linerla
Thursday, August 13, 2009
En fisker er født


Vi var et par dager på hytta i Rindal i sommerferien. Mari var rimelig klar på at det skulle fiskes. Hun hadde nemlig fått ny fiskestang i fireårsgave. Mari var bestemt på at vi ikke skulle fiske hai., noe som vi forøvrig ble enig om. Ørret var det vi skulle satse på. Arbeidet ble fordelt. Jeg skulle ro, Mari skulle si ifra hvis vi nærmet oss siv, jeg skulle kaste ut sluken, og Mari skulle holde stanga og sveie inn fisk. Etter en liten runde på vannet (ca 2 minutter) uten fisk ble Mari bekymret. Ville ikke fisken komme? Forslag om at fisken så på barnetv ble lansert, men forkastet. Så nappet det og stanga stod i ei bue. Om det var fisk? Selvfølgelig! Men for ei som ikke har fisket mye i sitt liv, så måtte det forklares at når noen drar i snøret så stanga bøyer seg. Ja, da kan det være fisk. Og, etter en vel gjennomført innsveiving kom ørreten til båten. Gleden var stor når fangsten var sikret. Etter en halvtime hadde vi fire stykker; 1 til Line, 1 til mamma, 1 til pappa og 1 til Mari. For fiskene skulle vi spise til middag.......
Tennene ble nøye studert. Og, det måtte jo komme; den er jo så søt.
Thursday, July 30, 2009
Torvull
Egentlig skulle jeg se etter en rødstjert som hadde hatt tilhold på myra, men den var forduftet. Torvull var det derimot bra med. Så, jeg la meg godt ned i myra og tok noen motlysbilder. Men etter 12 myggstikk og noen flere eksponeringer føltes det riktig å gi seg. Hvor mange torvull bilder trenger jeg egentlig?
Friday, July 24, 2009
Nattens riddere
Terje Hellesø hadde nylig noen artige og inspirerende bilder av nattsvermere på bloggen sin. Så jeg tok med meg kameraet og en 10-20 mm zoom og leitet etter nattens riddere i et lite skogholt ved huset. Her hadde det ihvertfall vært mengder med heggspinnmøll tidligere i sommer.

Heggspinnmøll

Heggspinnmøll og konsentrert heggspinnmøllfotograf
Men så dukket det opp noe "større" greier, en eller annen art i måler familien. Den flyktet gjennom burotskogen med en jagende D300 etter seg. Og, jammen blei det et lite fluktskudd.

Måler i flukt gjennom burotskogen

Heggspinnmøll

Heggspinnmøll og konsentrert heggspinnmøllfotograf
Men så dukket det opp noe "større" greier, en eller annen art i måler familien. Den flyktet gjennom burotskogen med en jagende D300 etter seg. Og, jammen blei det et lite fluktskudd.

Måler i flukt gjennom burotskogen
Tuesday, July 21, 2009
Pappa, har sommerfuglen rompe?

Jeg skulle til å le, men så på Mari at det var et viktig spørsmål. Om den har rompe? Jo, den har vel det, den må jo ha det, svarte jeg noe forsiktig. Alle må ha rompe. Men, jeg var mer enn usikker. Etterhvert ble jeg tvilende til at den egentlig hadde det, og at jeg drev med vranglære til fireåringen kl 7 om morgenen. Universitetsutdannelse i zoologi var ikke tilstrekkelig for å håndtere dette fagspørsmålet. Så for å avklare dette på en god måte gikk vi ned i kjelleren og kikket i sommerfuglboka......

Mari på sommerfugljakt
Tuesday, July 7, 2009
Monday, June 29, 2009
Thursday, June 18, 2009
En junikveld i fjellet
Fikk nylig muligheten til å bli en kveld og natt på Dovrefjell. Håpet å kunne ta noen bilder av fjellerke. Men kraftig vind og piskende snøbyger skapte en annen stemning enn den jeg hadde planlagt.... Det var ikke mye som minnet om vår.
Wednesday, June 10, 2009
Salamandertider
Våren går alltid alt for fort, men det er heldivis fortsatt litt igjen før sommeren tar over: I helga planla vi å sette feller etter salamander. Jeg dro ut seint på lørdagskvelden og satte ut fire feller. Det var deilig å være litt ute. Spillende skogsnipe, rugdetrekk og noen kveldssangere lagde en fin vårkveld.

Rugdetrekk

Rugder som krangler litt

Rugdetrekk

Rugder som krangler litt
Søndags morgen var vi ute for å sjekke fellene. De tre første var tomme, og håpet om fangst skrantet. Men, i siste felle var det to småsalamander og en storsalamander. Dagen var reddet. Morsomme dyr som skapte glede, for både store og små, før de igjen fikk svømme fritt i dammen.
Mari og Maja studerer salamander. En liten og en stor.Mari har løfter opp en hann av småsalamander.
Subscribe to:
Posts (Atom)